pondelok 30. júna 2014

Hrad Modrý kameň - 3. časť

Po krásnej komnate Balassiovcov nás slečna zobrala na opačnú stranu hradu a na to, čo nás tam čakalo, nás nijako neupozornila. Ja vás upozorním: Bojíte sa zubárov? Tak ďalej ani nechoďte! Alebo choďte, možno zistíte, že to u toho Vášho zubára/zubárky nie je až také hrozné.





Obraz svätej Apolónie - patrónky zubárov. Traduje sa, že bola umučená tým, že jej vytrhli všetky zuby!



Kliešte na trhanie zubov sú ešte stále funkčné....ale neviem, či by sa našiel niekto, kto by si to chcel vyskúšať



Pán na prvom portréte je prvý slovenský zubár pán František Kuska, ktorý opravil a vylepšil vŕtačku vtedajšiemu cisárskemu zubárovi Mathé Domonkosovi, ktorý by taký diel, ktorý sa mu pokazil musel zháňať až v Anglicku. Za vďaku potom pána Františka zobral na štúdiá "zubáriny" do Budapešti. Pán Kuska sa potom vrátil do rodného Ružomberku a založil si tam prvú zubnú ordináciu.
Pod ním sú jeho traja synovia, ktorí sa tiež stali zubármi. Štvrtý syn sa stal maliarom a tieto portréty namaľoval.

Podobne ak syn zachytil obraz svojho otca, mne sa nedopatrením podarilo zachytiť moju maminu :-D

No na prvý pohľad sa v tej zubnej technike veľa nezmenilo, ale na pohľad druhý, pred pár rokmi by som mala skutočný strach ísť k zubárovi





Tak a ešte stručná informácia zo steny



Ak Vás článok zaujal, ďalšie informácie si môžete prečítať aj v tomto článku, ktorý som našla na internete. Dúfam, že som Vás týmto článok neodstrašila, podobne ako nás neodstrašila slečna sprievodkyňa a pôjdete so mnou ďalej do hradných komnát. Prisahám, že už tam budú o mnoho príjemnejšie a krajšie exponáty :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Z obchodnej

Ahojte priatelia 💖 Nemám veľmi teraz čo vám predstaviť, lebo nejako nemám čas fotiť, hoci mám toho kopu, čo by som vám nafotiť chcela/mala....